Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται στην Ελλάδα και την Τουρκία ξανά. Το μέγεθος των εκτάσεων που έχουν καεί είναι για άλλη μια φορά τεράστιο.
Στην Ελλάδα, η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς κοντά στον ποταμό Έβρο καίει ακόμη ενώ ο καπνός της έφτασε μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος! Συνολικά, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, έχουν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα από τις τρομερές πυρκαγιές ενώ οι απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα είναι ανυπολόγιστες. 26 πρόσφυγες κάηκαν ζωντανοί στο δάσος της Δαδιάς στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αναγκάζοντας το προσωπικό να μετακινήσει όλους τους ασθενείς. Αυτά τα φρικτά γεγονότα έρχονται να προστεθούν στις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Δίπλα ακριβώς στα σύνορα, στην περιοχή Τσανάκαλε της Τουρκίας, τεράστιες φωτιές επίσης καίνε χιλιάδες στρέμματα δασικών περιοχών. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει επίσης και σε αρκετά άλλα μέρη της Τουρκίας. Πάνω από 20 χωριά έχουν εκκενωθεί. Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός. Ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι ακόμη άγνωστος. Το κράτος προσπαθεί να παρέμβει από αέρος με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα καθώς και από εδάφους με ομάδες διάσωσης και πυροσβέστες αλλά το οι προσπάθειες αυτές είναι ανεπαρκές.
Ποιος φταίει;
Μία τέτοια καταστροφή δεν μπορεί να θεωρείται «φυσιολογική». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας είπε ότι αυτή είναι «η νέα πραγματικότητα». Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι είναι φυσιολογικό να υποφέρουν με αυτόν τον τρόπο άνθρωποι, ζώα και φύση κάθε καλοκαίρι.
Υπάρχουν τρεις βασικοί υπαίτιοι γι’ αυτά τα εγκλήματα.
Ο ένας είναι η κλιματική κρίση. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί θερμότερες, ξηρότερες συνθήκες στα δάση και αυτό σημαίνει ότι οι φωτιές ανάβουν πιο εύκολα και απλώνονται πιο γρήγορα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι μεγάλες πυρκαγιές γίνονται πιο καταστροφικές και πιο συχνές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ρεκόρ περιόδων μεγάλων πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να παλέψουμε να σταματήσουμε την κλιματική κρίση. Αντί γι’ αυτό, οι κυβερνήσεις μας προσπαθούν να εντατικοποιήσουν τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, και είναι ακόμη και προετοιμασμένες να χρησιμοποιήσουν τους στρατούς τους η μία ενάντια στην άλλη προκειμένου να διασφαλίσουν οικόπεδα φυσικού αερίου. Επιπλέον, δεν παίρνουν κανένα πραγματικό μέτρο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ή την για την οργάνωση της παραγωγής με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Αντίθετα, θυσιάζουν το περιβάλλον προς εξυπηρέτηση καπιταλιστικών συμφερόντων.
Αλλά η υπόθεση δεν σταματά εδώ. Οι κυβερνήσεις των χωρών μας υποκριτικά χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Την παρουσιάζουν ως έναν εξωτερικό παράγοντα για τον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό τους βοηθάει να κρύψουν τις ευθύνες τους για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Αυτός είναι ο δεύτερος υπαίτιος. Όπως λένε οι πυροσβέστες: «η φωτιά σβήνει με ένα ποτήρι νερό το πρώτο δευτερόλεπτο, με έναν κουβά νερό το πρώτο λεπτό, με ένα τόνο νερό τα πρώτα δέκα λεπτά. Μετά κάνουμε ό,τι μπορούμε…» Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για αυτές τις αναγκαίες υπηρεσίες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι επιλέγουν να δαπανούν το κρατικό χρήμα στην κούρσα των εξοπλισμών, στην αστυνομία, στη στήριξη των καπιταλιστών φίλων τους κλπ. Πρέπει να απαιτήσουμε μεγαλύτερα ποσά κρατικού χρήματος για της υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με μαζικές προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού.
Τρίτον, οι πυρκαγιές αυτές καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της ραγδαίας αστικοποίησης με γνώμονα το κέρδος, που συχνά οδηγεί σε εκτοπισμό και απώλεια μέσων διαβίωσης για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες και φέρνει τη βιομηχανική δραστηριότητα πιο κοντά στις προστατευόμενες περιοχές. Αυτές οι δασικές πυρκαγιές αντικατοπτρίζουν τις σοβαρές συνέπειες της ανεξέλεγκτης φύσης του καπιταλισμού, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη ενός βιώσιμου αστικού σχεδιασμού που να δίνει προτεραιότητα τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνική ευημερία.
Αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους υποφέρουν από αυτές τις πολιτικές και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Αγωνιζόμαστε να δώσουμε απάντηση σε όλα τα ψέματα και την εθνικιστική προπαγάνδα της κάθε πλευράς. Στην Ελλάδα, ο υπουργός εσωτερικών Βορίδης δήλωσε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η φωτιά στη Ρόδο προκλήθηκε από «τούρκους πράκτορες». Η ίδια προπαγάνδα διαδίδεται ευρέως στη Θράκη, όπου ακροδεξιές πηγές μιλούν για «τούρκους κατασκόπους» που ανάβουν φωτιές κοντά στον Έβρο.
Πρόσφυγες επίσης στοχοποιήθηκαν στην Ελλάδα και έγιναν θύματα πογκρόμ που οργάνωσαν ακροδεξιές συμμορίες. Αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν την απόκρυψη των ευθυνών των κυβερνήσεων και μεταφέρουν την ευθύνη στους συνήθεις υπόπτους, καταστώντας εξιλαστήρια θύματα τους πιο ευάλωτους.
Ως κοινή πρωτοβουλία Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, θα συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην διάλυση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, για ειρηνική και αξιοπρεπή ζωή στην περιοχή μας. Ο Ελληνικός και ο Τούρκικος λαός αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, πρέπει να ενωθούν σε κοινή μάχη για την επίλυσή τους.
Κάνουμε έκκληση για συντονισμένη δράση μεταξύ των κινημάτων της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Στις χώρες μας υπάρχουν κινήματα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, για το θέμα της ενέργειας, κ.λπ. Αυτά τα κινήματα σίγουρα θα διευρυνθούν, θα εμβαθύνουν και θα ενισχυθούν αν οργανώσουν κοινές δράσεις μεταξύ τους. Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός κατά τη γνώμη μας.